Странице

уторак, 14. април 2009.

Telekom ADSL-WiFi [ne]sigurnost

Telekom je korisnicima ne davno počeo da daje wireless ADSL rutere omogućavajući im da jednostavno koriste prednosti bežične tehnologije u svom domu. Sve je super i sve dobro funkcioniše, dok se ne postavi pitanje ,,Koliko je to bezbedno?,,

Dakle, u poslednje vreme dosta sam koristio besplatne pristupne tačke na raznim mestima i zapazio sam jedan naziv mreže koji se ponavlja. Pomislio sam ovo mora da je default podešavanje nekog IPS-a, ispostavilo se da jeste i to telekoma.



Dakle ovaj wireless ruter pravi više problema:

1. Mreža je otvorenog tipa, ne postoji čak ni osnovna WEP zaštita a to znači da bilo ko može da se konektuje na mrežu.

2. Konfiguracija routera preko web-a odobrena je sa wifi interfejsa, što daje mogućnost bilo kome da proba da se loguje na ruter.


3. Telekom koristi isti user i password za sve ADSL rutere, pošto sam jednom došao do njega koristiće mi uvek. Kao ključ od fiće radi na svakom :)


Dalje istraživanje je ukazalo da je DHCP uredno dodelio ip adrese što olakšava popisivanje unutar mreže. Šta dalje može da se uradi žrtvi možete da naslutite.

Kako se zaštititi?
  1. Promeniti default podešavanja rutera (naziv mreže, postaviti makar WEP password, isključiti konfiguraciju preko wifi interfejsa - omogućiti konfigurisanje rutera samo preko kabla)
  2. Instalirajte poslednje update-ove
  3. Ako neko ima još neke predloge neka komentariše.
Negde sam davno čuo da je wireless mreža isto kao kad bi ste stavili lan utičnice na spoljne zidove zgrade i to je 100% tačno.

1 коментар:

acro је рекао...

Treba flashovati ruter sa novim firmwareom sa podrskom za wpa2 i to bi bilo to.Pitanje je samo da li je ovo telekomov obogaljeni firmware ili je i cip tog huawei-a neki fabricki kiks...Sa obzirom da Openwrt nije podrzan, wifi opciju treba ugasiti ukoliko ne zelite da budete provajder sa free uslugom.Jednostavno ovaj ruter nema zastitu a mozda je i falican.Na sajtu huaweia lepo pise da ovaj model ima wpa2 podrsku ali zasto ga nema i ko je obogaljio firmware i zasto pitanje je?